Materieel ’54 (ook wel bekend als Mat ’54) was een serie twee- en vierdelige elektrische treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen, vernoemd naar het jaar waarin de eerste bestelling is geplaatst.
Vanwege de kenmerkende vorm van de neus werden ze (hoewel niet officieel) vaak aangeduid als Hondekop.

Het materieel ’54 was bedoeld voor sneltreindiensten.
Een snelle acceleratie was hierbij van minder belang dan het comfort.
De treinstellen zijn degelijk geconstrueerd, wat leidde tot een relatief hoog gewicht per zitplaats.
Voordeel hiervan was een (voor die tijd) zeer comfortabele loop.
De Hondekoppen zijn tot op heden de zwaarste treinstellen die dienst hebben gedaan bij een Europese spoorwegmaatschappij.

© D.J. de Vries (1994)

Hierboven een foto van een “Hondekop” zoals de Nederlander wel hekent.

De treinstellen zijn gebouwd voor de langeafstandsverbindingen.
In de loop van de jaren vijftig werden naast de Randstad, ook de andere grote steden in Nederland met elektrische treinen bereikbaar.
Het materieel ’54 werd dan ook ingezet in de verbindingen naar alle uiteinden van het land.

In het jaar 1993 kreeg treinstel 321 de oude grasgroene kleur en gele biezen terug om in september samen met de gele 359, voorzien van originele snor, twee afscheidsritten te rijden.
Later werd het stel nog bij enkele bijzondere ritten ingezet. Treinstel 381 werd anderhalf jaar later teruggebracht in de groene kleurstelling met rode biezen.
Omdat de zogenaamde “glaswolstellen” nooit in deze kleurstelling hebben rondgereden, kreeg het stel het nummer 348. Het treinstel reed in juni 1995 samen met de 393 een afscheidsrit, georganiseerd door de Werkgroep 1501.